Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bezoek de stad van de bevrijding, Wageningen

De stad van de bevrijding, waar op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld de capitulatie werd ondertekend. Wageningen is op 4- en 5 mei nog steeds toneel voor herdenking en viering van onze vrijheid. Ook buiten deze vieringen om is er in- en om Wageningen nog veel bewaard gebleven dat herinnert aan WOII. Denk aan het Joods monument De Levenspoort en het 5,5 meter hoge Nationale herdenkingsmonument.

1. Sporen van de oorlog
De route van de Stad der Bevrijding wandeling gaat langs alle oorlogsmonumenten en gebouwen, met als vetrekpunt uiteraard, Hotel de Wereld. Vandaar uit loop je via het 5 mei plein langs, onder andere, Museum de Casteelse Poort, waar je de tentoonstelling ‘De vrede van Wageningen 1945’ kunt bekijken. Onderweg zijn er ook diverse luisterplekken waar verhalen van de oorlog vertelt worden. 

2. Wil je de oorlog nog intenser beleven, dan kan dat via de smartphone-App ‘Oorlog en bevrijding’. Het is een wandelroute die loopt van Hotel de Wereld via de erebegraafplaats op de Grebbeberg naar Hotel-paviljoen de Grebbeberg. Langs de route vind je dertig virtuele informatiepunten. Bij deze punten kunt u met uw mobiele telefoon verhalen luisteren, lezen en foto’s bekijken. De app is gratis beschikbaar voor iPhones en Android smartphones.

3. Beeldhouwkunst
Ben je een liefhebber van beeldhouwkunst, dan moet je absoluut naar Het Depot. De beeldengalerij heeft een permanente tentoonstelling over hedendaagse kunst van torsen en in de aangrenzende bomentuin Arboretum De Dreijen wandel je door de levende expositie  ‘Van mensen, bomen en planten’. Dol op bomentuinen? Wageningen heeft er meerdere, waarvan er eentje tot voor kort verborgen lag: Arboretum Oostereng. Deze tuin is door vrijwilligers helemaal opgeknapt.

4. GHL-tip: Word je vrolijk van
Debbie Strijtveen heeft een passie voor natuur. En dat deelt ze graag met je. Met haar bedrijf De Groene Lach wil ze iedereen de wonderen van de natuur laten ervaren.  Dit blijft niet bij passief luisteren en kijken. Nee, Debbie laat je voelen, proeven en horen van de natuur! Dit doet zij in de vorm van schooltuinen, beleeftochten, wilde lunches, actieve workshops en prikkelend lesmateriaal voor kinderen. Samen met kinderen gaat ze op zoek naar de Vreemde Vogel, of vangt ze Wilde Pannenkoeken. 

Reacties