Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bergen op Zoom de Brabantse parel

Op de grens van Brabant en Zeeland ligt eeuwenoude parel, Bergen op Zoom. Deze stad herbergt één van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa, het Markiezenhof. Het oudste monument van de Markiezenstad is de Lievevrouwenpoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd.

1. Sleutel tot de natuur
Op Landgoed Lievensberg en Heidetuin kun je spelen, mountainbiken en wandelen dat het een lieve lust is. Lievensberg is een oud landgoed dat bestaat uit zandverstuivingen, heidetuinen en dennenbossen.

2. Blotevoetenpad

 Loop eens het Blotevoetenpad of zoek zelf een leuke route uit bij de Natuurpoort Lievensberg. Je herkent een Natuurpoort aan de vier meter hoge sleutel.

3. Markiezenhof
Een imposant gebouw, waar je er in Nederland maar weinig van vindt. Het Markiezenhof wisselde door de eeuwen heen regelmatig van functie. Het deed zowel dienst als adellijk woonpaleis van heren en later markiezen als militair hospitaal. Sinds 1987 is het paleis een stad- en regiomuseum. Speciaal voor kinderen zijn er diverse speurtochten door de hallen en zalen van het paleis. Ga eens op zoek naar de verborgen tekens die overal verstopt zijn en ontdek de geheimen het Markiezenhof, of ga op jacht naar de schat van de Markies.

4. Fort de Roovere
Fort De Roovere is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie en is in 1747 zelfs belegerd geweest door de Fransen. De geschiedenis van het fort is nog steeds zichtbaar door de twee bastions. Stichting Bezichtiging Monumenten verzorgt een leuke rondleiding. De omgeving rondom het fort is uitstekend geschikt voor een mooie wandeling of fietstocht. Ook erg leuk is de ophaalbrug van het fort, waarbij je dwars door het water wandelt. De West Brabantse Waterlinie is een oude verdedigingslinie. De contouren hiervan worden momenteel weer zichtbaar gemaakt, de oude forten worden uitkijktorens en er komt een waterspeelplaats en nieuwe wandel- en fietsroutes.

5. GHL-tip: ‘hen die niet meer terugkwamen’
Een groep Bergenaren heeft, na de oorlog, sloop van de Synagoge aan de Koevoetstraat op het nippertje weten te voorkomen. De synagoge uit 1832 is een ingetogen gebouw, opgetrokken in classistische stijl. De middeleeuwse kelders met het mikwe (het rituele bad), het waterbassin en de twee waterputten behoren tot de mooisten in Nederland. In de synagoge vind je originele documenten van Walter Süskind, een Duits-Joodse man, die 600 à 800 Joodse kinderen liet ontsnappen uit de Hollandse Schouwburg, de verzamelplaats van Joodse families in Amsterdam.

De film “Süskind”, die in 2012 uitkwam, gaat over deze periode. Walter woonde met zijn gezin van 1938 tot 1942 in Bergen op Zoom. De marmeren plaatjes met de namen van ‘hen die niet meer terugkwamen’ was aanleiding voor een intensief onderzoek naar de Joodse families in Bergen op Zoom. De Synagoge is van april tot oktober te bezichtigen.

Reacties