Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bedum, het dorp van de heilige Walfridus

Bedum: de geboorteplaats van profvoetballer Arjen Robben, waar hij in zijn jongere jaren speelde bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum. Het dorp ligt ongeveer 10 km ten noorden van de stad Groningen en ontstond omstreeks de 10e eeuw op twee lage wierden (kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoog water een droge plek te hebben). Opvallend in Bedum is de Walfriduskerk, met een toren die nog schever is dan die van Pisa.

Bedum bestaat uit maar liefst 9 dorpen, variërend van een paar honderd inwoners in Noordwolde, tot ruim 8000 in Bedum. De grootste gemene deler is het Boterdiep, een kanaal die de gemeente precies doormidden snijdt.

1. Schuitje varen
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum biedt de mogelijkheid om in de zomermaanden met museumschip EMMA door het Boterdiep te varen. Het museum heeft hiervoor een speciaal arrangement, inclusief een aantal dorpswandelingen en een lekkere lunch.

2. Groene-Wissel wandeling
Zin in een stevige wandeling en liefhebber van oude en moderne boerderijen? Loop dan eens de Groene-Wissel wandeling. Deze loopt voor een deel door Bedum en het Bedumerbos.

3. Koffieleut
Sluit een dagje Bedum af met een kopje koffie of thee in de Koffieleut, waar mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De sfeer is altijd goed en het eten heerlijk! 

4. GHL-tip: Sint Walfridus 
Bedum is rijk aan historie. Rond 900 drukt een vrome boer, luisterend naar de naam Walfridus, zijn stempel op de regio. Hij brengt het Christendom, zorgt voor een rechtssysteem en geeft de aanzet tot de verzwaring van de dijk die het gebied omsluit. Tijdens een van zijn wandelingen naar de kerk worden hij en zijn zoon vermoord. Beklim de scheve toren van de Walfriduskerk, maar verdiep je zeker ook in het leven van deze bijzondere man die elke dag 20 kilometer liep naar Groningen.

5. Wonder bij het graf van Walfridus
Elk jaar wordt er een bedevaart gehouden (in september). Het gerucht gaat dat er bij het graf van Walfridus wonderen gebeuren. 

Reacties