Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Baarn, de uitvalsplek voor de gegoede burgerij

In de Gouden Eeuw was Baarn vergeleken bij Amsterdam slechts een dorpje. Niettemin was het een aantrekkelijk dorp voor kooplieden en patriciërs. Baarn werd een uitstekende uitvalsplek voor de rijkaards, die hier weelderige zomerverblijven en jachthuizen bouwden, waaronder Paleis Soestdijk.

1. Kastelen en paleizen
In de Middeleeuwen stonden er rondom Baarn een aantal kastelen, zoals Huis Ter Eem, kasteel Groeneveld en Drakensteyn. Een wandeling van Hooge Vuursche naar Lage Vuursche leidt je langs Klein Drakensteyn. 

2. Een mooi voorbeeld uit de stijlperiode van de Rococo is Kasteel Groeneveld. Tegenwoordig biedt het kasteel podium voor concerten, tentoonstellingen en landgoedfairs. Ook aan de jongere bezoekers is gedacht. Zo kun je kabouters zoeken, silhouetten van bewoners van weleer speuren of op zoek gaan in de natuur met Ben de Boomwachter.

3. Paleis Soestdijk, het huis waarin prins Bernhard en prinses Juliana lange tijd hebben gewoond, was van oorsprong een jachthuis. Koning Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna lieten het huis verbouwen tot een zomerpaleis. Het paleis en het park zijn geopend van vrijdag tot en met zondag.

 

4. Hertenkamp
Bijna was Hertenkamp Maarschalksbos verloren gegaan, toen de gemeente Baarn in 2003 bekend maakte geen geld meer in het kamp te steken. Dankzij de Stichting tot behoud van Hertenkamp Maarschalksbos bestaat het kamp nog steeds. Naast herten lopen er ook verschillende ganzen en eenden en andere vogels rond. Voor de kleintjes is er een mini-speeltuin.

5. GHL-tip: Prelude: het trefpunt voor klassieke muziek
Kees Koudstaal is een gepassioneerd liefhebber van oude muziek. Hij is eigenaar van muziekwinkel Prelude, in het centrum van Baarn. Hier heeft hij van zijn grote passie zijn werk gemaakt. Kees laat zich raken door de muziek die hij zijn winkel heel zorgvuldig selecteert. Klassieke stukken van gelovige componisten, zoals Johann Sebastian Bach, vindt Koudstaal prachtig. “De inspiratie uit het geloof geeft componisten iets extra’s en dat hoor je terug in de stukken die ze maken.” Het is voor musici de kunst om het op zo’n manier uit te voeren dat je die inspiratie terug hoort. “Musiceren is een ding, maar de luisteraar het gevoel geven dat je weet waar het over gaat, is iets anders.”

Reacties