Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

10 tips om meer liefde uit te delen

"Als we nou allemaal wat liever voor elkaar zijn, dan zag de wereld er een stuk mooier uit.” Deze uitspraak hoor ik regelmatig en kan ik alleen maar beamen. Maar eerlijk is eerlijk: in ons dagelijks leven is het best lastig om naast werknemer, partner, vrijwilliger, gemeentelid, vader of moeder ook je omgeving nog te voorzien van een extra portie liefde. Want hoe doe je dat op een luchtige manier? Wij zetten 10 tips voor je op een rijtje.

1. Luister

Het lijkt misschien een open deur, maar vanzelfsprekend is het niet. In een gejaagde samenleving en met onze mobiele telefoons onder handbereik is ‘echt’ contact soms ver te zoeken. Dus: luister oprecht naar de ander. Dat kan je partner zijn, maar ook je kind, opa, oma of een buurman/buurvrouw die wel een luisterend oor kan gebruiken. 

2. Stuur wat vaker een kaartje

Whatsapp, Facebook, Twitter: tegenwoordig zijn er genoeg manieren om ook over grote afstanden makkelijk met elkaar in contact te blijven. Maar de charme van een handgeschreven, zorgvuldig uitgezocht kaartje is toch veel leuker? Een kleine moeite, maar de ontvanger zal je dankbaar zijn!

3. Wees lief voor jezelf

Ze zeggen wel eens: ‘je kunt pas van iemand houden als je van jezelf houdt.’ Als je zelf lekker in je vel zit, kun je liefde ook makkelijker uitdelen. Het kan dus geen kwaad om jezelf af en toe in de watten te leggen. Waar laad jij van op, waar word jij blij van?

4. Geloof en een Hoop liefde in ’t klein

Een van de vaste onderdelen van ons programma is natuurlijk de Geloof en een Hoop Liefde-ketting. In ons programma kun je een ‘G’, ‘H’, of ‘L’ uitdelen aan iemand die dit kan gebruiken. Koop zelf één van die letters (bijvoorbeeld bij Xenos), schrijf er een mooie boodschap op en deel het uit aan iemand die het kan gebruiken. 

5. Liefdesbriefjes

Pak een stapeltje post-its en schrijf op wat jij bijzonder vindt aan je partner, huisgenoot of kind(eren). Geef de post-its overal een plekje: op de spiegel, in een broodtrommel, op de slaapkamerdeur of op zijn of haar favoriete zitplek. Succes gegarandeerd! Geen huisgenoot? Op bezoek bij een vriend/vriendin kun je vast een paar leuke plekjes vinden ;-)

6. Zeg het met bloemen

Een buurvrouw die er even doorheen zit, een spontaan bosje bloemen voor een hardwerkende moeder: de afgelopen maanden heb ik een paar vrouwen in mijn omgeving verrast met een bos bloemen. Het onverwachte en het gevoel ‘gezien te worden’ leverde mooie reacties op en gaf me zelf ook een goed gevoel. Geen bloemenfan? Ook iets lekkers doet het vast goed! 

7. Vriendelijk gezicht

Het spreekwoord is er niet voor niets: ‘Een vriendelijk gezicht brengt overal licht.’ Wat straal jij uit, als je ’s morgens de hond uitlaat, in de trein stapt of je kinderen naar school brengt? Maak er een gewoonte van om de mensen die je tegenkomt op straat te groeten: een vriendelijk gezicht maakt de wereld zoveel mooier!

8. Geef eens wat weg

Kun jij goed taarten bakken? Kook jij de sterren van de hemel of kun jij alles maken wat je handen zien? Kijk naar welke talenten jij hebt en geef zo af en toe eens spontaan iets weg.

9. Laat een lief berichtje achter op een openbare plek

Je hoort het wel eens: mensen die in een trein of andere openbare plek een mooie spreuk of een vrolijk briefje achterlaten. Waarom zou jij dat niet doen? Deze vrouw deed het ook en het effect was gigantisch!

10. Geef wat vaker een compliment

Misschien wel de makkelijkste tip uit het rijtje. Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen, maar het is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld om ze ook te geven. Geef zo nu en dan een compliment aan een vriend, vriendin, collega of een wildvreemde: je zult zien dat het ze goed doet!

Reacties