Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Laat je betoveren door het heuvelachtige Gulpen-Wittem

Ben je in Gulpen-Wittem, dan waan je je echt op vakantie. De gemeente Gulpen-Wittem bestaat uit 10 dorpjes, elk met z’n eigen charme. Wandelen door het prachtige heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap, een bezoek brengen aan een bierbrouwerij of een museum met religieuze kunst bezoeken: in Gulpen-Wittem raak je niet uitgekeken!

1. Bezoek een bierbrouwerij (of twee!)
Wist je dat in Gulpen-Wittem de oudste bierbrouwerij van ons land staat? In een van de dorpjes, Wijlre, staat bierbrouwerij Brand. Tijdens een rondleiding leer je van alles over het brouwproces en uiteraard kun je zelf ook een biertje proeven. Brand is niet de enige brouwerij die Gulpen-Wittem rijk is, want ook brouwerij Gulpener vindt zijn oorsprong in deze gemeente. Ze brouwen maar liefst 16 speciaalbieren en bieden leuke arrangementen aan. Zeker een bezoekje waard! Ben je meer een wijnliefhebber? Laat je dan verrassen door de prachtige wijngaarden die Zuid-Limburg rijk is.

2. Strek je benen in het Epen Bronnenland
Eerlijk is eerlijk: het is lastig om een goede keuze te maken tussen alle wandelroutes die Gulpen-Wittem rijk is. De naam ‘Epen’ stamt af van het Germaanse ‘apa’, dat water betekent. Er zijn meerdere wandelingen uitgestippeld, van 3 tot 10 kilometer. De route voert je langs allerlei bronnen en bronbeken. Geniet van de schoonheid van de natuur met kabbelende beekjes op de achtergrond. Bij de VVV koop je voor € 1,50 een boekje met wandelroutes en extra informatie.

3. Neem een kijkje in de St. Cunibertuskerk
Ben je in Gulpen-Wittem, neem dan zeker een kijkje in deze bijzondere kerk! De kerk stamt uit de 11e of begin 12e eeuw en geniet veel bekendheid, zowel in Nederland als daarbuiten. De reden? De indrukwekkende kruiswegstaties en schilderingen die kunstenaar Aad de Haas maakte. Op aanvraag is het mogelijk om een rondleiding door de kerk te doen.

4. Doe mee met een workshop vlaaien maken
Loopt het water je ook al in de mond als je aan die ovenheerlijke Limburgse vlaaien denkt? Evi Rothenburg geeft met regelmaat workshops waarbij je je eigen vlaai kunt maken. Doe mee en ontdek of er een echte bakker/bakster in jou schuilt.

5. Maak een ritje met de Miljoenenlijn  
Het is de ideale manier om in één keer het Zuid-Limburgse landschap te ontdekken: een ritje met de Miljoenenlijn. Deze stoom- of dieseltrein noemt zich ook wel het langste museum van Limburg. Je kunt een standaardarrangement boeken, maar het is ook mogelijk om je rit te combineren met allerlei andere leuke arrangementen. Keus genoeg!

 

Beeld: Epen

Reacties

Deel dit bericht