Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Delft, de stad van Vermeer, Willem van Oranje en porselein

Lekker door straatjes en langs de grachten slenteren is al een uitje op zich. Deze stad is de bakermat van de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer. Hier werd hij in 1632 geboren, werkte en woonde hij zijn hele leven en is hij begraven. 2016 is het jaar van Vermeer. En Delft is het toneel.

1. Johannes Vermeer
Zijn bekendste werken zijn Het Melkmeisje en Meisje met de Parel. Heel actueel is de vondst van het werkelijke Straatje van Vermeer in Delft. Vermeer staat in 2016 centraal in Delft. Hier zijn verschillende activiteiten op aangesloten. Zoals de mooie rondvaart in het teken van Vermeer. Of schaf het speciale Vermeer Combiticket aan en krijg toegang tot het Vermeer Centrum Delft, Museum Prinsenhof, de Oude- en Nieuwe Kerk gecombineerd met de Vermeerkubuswandeling! Het ticket is inclusief koffie of thee met Hollandse lekkernij in Café Mechelen in het Vermeer Centrum Delft. 

2. Museum Prinsenhof
Eén van de meest dramatische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis vond hier plaats: de moord op Willem van Oranje in 1584. De kogelgaten zitten nog altijd als stille getuigen in de muur. Voordat Willem van Oranje het Prinsenhof als woonhuis betrok, had het de status van een nonnenklooster. Wandel door dit historisch gebouw en aanschouw meer dan vijf eeuwen aan museumstukken.

3. Meten=weten
Science Centre Delft is onderdeel van de TU Delft. In dit centrum stroop je je mouwen op en ga je zelf aan de slag met wetenschap en techniek. Ontwerp je eigen vliegtuigvleugel of voorkom een dijkdoorbraak. Kraak je hersenen tijdens een spel in het gamelab.

4. Delfts Blauw
Servies, tegels, kandelaren, vazen. Alles wat je maar van porselein kunt bedenken maakten ze hier. In Delft dus. Wil je weten waarom Delfts Blauw van origine blauw is geschilderd? Bezoek dan de Delfts Blauw Fabrieken

5. GHL-tip: De Oude- en Nieuwe Kerk
Onderdeel van de Vermeer-rondleiding, maar je kunt deze kerken natuurlijk ook op eigen gelegenheid bezoeken: De Oude- en Nieuwe Kerk. Delft is onlosmakelijk verbonden met het Koninklijk Huis. In de Nieuwe Kerk staat het praalgraf van Willem van Oranje en bevindt zich de koninklijke grafkelders. Met een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1351, is de kerk verbonden met grote namen als Hugo de Groot, Koning Willem I en Maarten Tromp.

De Oude Kerk was in de middeleeuwen niet groter dan twaalf bij dertig meter. In de eeuwen die volgden ontwikkelt het kerkje zich tot een indrukwekkende gotische basiliek, met prachtige glas-in-lood ramen die elk een eigen verhaal vertelt, zoals ‘Mozes in het biezenmandje’ en ‘De gelijkenis van de verloren zoon’.

Reacties

Deel dit bericht